Akutna in posttravmatska stresna motnja

Akutna stresna motnja označuje tesnobne in vedenjske težave, ki nastopijo v prvem mesecu po izpostavljenosti travmatičnemu dogodku (rop, nesreča, splav, nasilje…). Simptomi se običajno pojavijo že med dogodkom ali kmalu po njem.

 

posttravmatska stresna motnja PTSM Ljudje podoživljajo dogodek v obliki sanj, nočnih mor, spominov, prebliskov (flashbackov) ali močnih čustvenih oz. telesnih odzivov v situacijah, ki spominjajo na travmatičen dogodek. Zato se začnejo izogibati vsemu, kar spominja na dogodek – ljudem, mislim, krajem, situacijam…

 

Spomin na dogodek je lahko včasih nepopoln, značilna je čustvena otopelost in/ali pretirana vzdraženost, živčnost, izbruhi jeze… Če simptomi vztrajajo dlje kot mesec dni in če jih spremljata izrazit stres in omejena funkcionalnost (vsakdanje funkcioniranje), potem govorimo o posttravmatski stresni motnji (PTSM oz. angleško PTSD – Posttraumatic Stress Disorder). Simptomi PTSM se pokažejo v približno treh mesecih po travmi, lahko pa tudi zakasnijo za več mesecev ali celo let.

 

Akutna stresna motnja mine relativno hitro in je pravzaprav odraz človekove sposobnosti prilagajanja. Posttravmatska stresna motnja se pogosto začne kot akutna stresna motnja, potem pa se nadaljuje v obliki PTSM. Posttravmatska stresna motnja se ne razvije pri vseh, ki so doživeli travmatični dogodek.

 

Posttravmatska stresna motnja je kronična stresna motnja – neprepoznana in nezdravljena PTSM se pogosto prelevi v generalizirano anksioznost, depresijo ali v hujše psihosomatske težave, zato je psihoterapevtsko zdravljenje nujno.

 

Če ste doživeli travmatični dogodek in vas pestijo težave kot npr. čustvena otopelost, razdražljivost, podoživljanje dogodka, lahko s PTSM vprašalnikom preverite, ali obstaja verjetnost, da imate simptome postravmatske stresne motnje (PTSM).

 

Foto: www.soundcheckentertainment.ca

Foto:

  • posttravmatska stresna motnja PTSM: Owned by the author