Barvanje za odrasle

Res je sicer, da nas barvanje asociira na otroke in otroštvo in zdi se, da z odraščanjem zamenjamo barvice in voščenke s kemičnimi svinčniki in tipkovnicami. Ampak ne v Angliji in Franciji. V teh dveh državah so pobarvanke za odrasle celo best-sellerji. Se vprašate, zakaj?

 

Barvanje za odrasle

Mogoče se zdi otročje in da smo za barvanje prestari, vendar so se takšne enostavne kreativne tehnike izkazale za dobre pri zmanjševanju stresa in tesnobnih občutkov. Barvanje ima na nas sproščujoč učinek, nas pomirja in nam omogoča nekaj trenutkov kreativnosti in veselja. Tako nas vsaj začasno osvobodi dnevnih pritiskov. Čeprav barvanje ne bo odpravilo vseh težav in skrbi, pa nas lahko razbremeni v trenutkih, ko nas grabita stres in tesnoba.

 

Zakaj barvanje in ne risanje?

Kakšna je razlika med barvanjem in risanjem? V tej raziskavi so ugotovili, da barvanje geometričnih oblik učinkoviteje zmanjša stres kot prosto barvanje oz. risanje. Pojasnjujejo, da lahko barvanje geometrijskih vzorcev sproža kot neke vrste meditativno stanje, ki koristi posameznikom v soočanju s stresom. Možno je tudi, da je vrsta strukturirane dejavnosti, kot je barvanja geometričnih oblik, dobra protiutež tesnobnosti, ki je pravzaprav občutek “notranjega kaosa”. Zanimivo pa je, da se učinki barvanja veliko bolj poznanih mandal niso bistveno razlikovali od barvanja geometrijskih vzorcev.

 

Če želite poskusiti, je na koncu prispevka na voljo nekaj prosto dostopnih pobarvank. Če pa imate raje tiskano verzijo, sta tu 2 predloga (za 10 eur):

 

The Mindfulness Colouring Book: Anti-Stress Art Therapy for Busy People 

Colour Me Calm

 

Ali ne bi bilo odlično, če bi bile tako kot v eni ameriških bolnišnic tudi v naših čakalnicah na voljo takšne pobarvanke? Tamkajšnji zdravniki opažajo, da se pobarvanke neverjetno hitro polnijo in da so jih pacienti zelo veseli. Očitno so dobra protiutež stresnemu čakanju pred ordinacijo. V Sloveniji se tega še nihče ni domislil, lahko pa jo imate naslednjič vi s seboj.

 

free-mandala-to-color-harmonia coloring-mandala-adult-7 coloring-mandala-adult-1

coloring-adult-triangles-traits coloring-adult-patterns coloring-adult-paisley-difficult

 

Foto:

  • coloring-adult-triangles-traits: Owned by the author