ZAKAJ izvajati TRE?

“Hvala vam za to izkušnjo. Res je nepozabna.”

Ker je tresenje prirojen mehanizem in del našega naravnega vedenja, koristi vsem. TREsenje povečuje telesno odpornost, saj pomaga h globoki sprostitvi, kar posledično zmanjšuje raven stresa. Istočasno sprošča tudi čustvene napetosti, ki lahko segajo od blage motnje do hude tesnobe, povezane s stresom na delovnem mestu, konflikti v odnosih, telesnih obremenitvah ali poškodbah.

 

Trenutno potekajo številne znanstvene raziskave o učinkih TRE, na podlagi povratnih informacij pa ugotavljamo, da učinkuje pri:

 

 • telesni samopodobi in stiku s svojim telesom;
 • izboljšanju simptomov depresije in anksioznosti, nihanju v razpoloženju;
 • regulaciji čustev (jeze, žalosti, impulzivnosti);
 • sproščanju napetosti, »zategnjenih« mišic;
 • bolečinah v križu, vratu, ramenih;
 • fibromalgiji, kronični utrujenosti;
 • zmanjševanju in predelovanju travmatičnih dogodkov;
 • glavobolih, nespečnosti;
 • regeneraciji po treningih in vadbah;
 • zmanjševanju stresa in povečanju življenjske energije.

 

Če ste starš ali partner in bi radi bili bolj potrpežljivi s svojo družino, žrtev nasilja ali nesreče, policist ali reševalec s PTSM, športnik, tekmovalec ali pa se preprosto želite počutiti bolje, se bolj fleksibilno odzivati na življenjske situacije, vam izvajanje TRE zagotovo lahko koristi.

 
 
Nekaj povratnih informacij
 

Dobro mi je bilo, ker je Tjaša s tako mirnostjo razlagala o našem vsakdanu. Kako se sploh ne zavedamo, da smo pod stresom in kako si niti ne upamo pokazati, da se česa bojimo. Opozorila nas je, da smo pozabili na svojo prvinskost , da se ne jočemo v javnosti, da se po določeni stresni situaciji sploh ne stresemo več, kot imajo to recimo še vedno v sebi živali. Najhuje je to, da sploh ne zaznamo več, da smo pod stresom. Pred seboj sem si živo predstavljala antilopo, ki ubeži levu in se potem na samem strese.

 

Ja, pa ja. Jaz se že ne bom tresla po nekih vajah. Itak je to neka ”vudu” scena, ki ne bo delovala.”

Ne podcenjujte vaj, ne primerjajte se med seboj” je Tjaša večkrat omenila. “Bodite nežne do svojega telesa in na lestvici od 1-10  ne pojdite nad 6-7.”

 

Po prvi vaji, ko smo “samo” smučale, sem si rekla: “A se heca ali kaj? Po taki vaji, da se bom tresla? Kam sem pa prišla, no.” Pri vsaki naslednji vaji, se je moj dvom manjšal. Začela sem dihat, na nič mislit, začela sem se smejat in čudit. “Kaj se dogaja z mojim telesom? Kar naenkrat ni pod nadzorom in me ne uboga?”

 

… smejala sem se kot otrok. Pristno, nenarejeno. Prišlo je nekje iz notranjosti. V bistvu sem se bala, da bom jokala, saj je Tjaša večkrat poudarila, da ob stimulaciji te mišice (ima neko pomembno latinsko ime) spodbudi nevrogeno tresenje in da se lahko zgodi marsikaj. To je bilo prvič pri Tjaši.

Domov sem prišla popolnoma navdušena. Takoj sem si zapisala vrstni red vaj in čakala, da bom lahko zopet preizkusila vaje. Že takoj naslednji dan po prvem srečanju s Tjašo mi je prijateljica rekla: “Danes si pa drugačna. Kaj se je zgodilo?”

“Uau. Nekaj se dejansko dogaja v meni.”

 

Vaje sem delala skoraj vsak dan, vedno bolj sem presegala sebe in šla v svojem čutenju telesa tudi čez 6 in 7, kar nam je Tjaša močno odsvetovala. Po enem mesecu sem šla zopet k Tjaši in še dobro, da sem šla. Moje telo je bilo v bistvu kot tempirana bomba. Z vajami sem tako pretiravala, da sem se tresla že pri prej omenjenem “smučanju”. Od takrat so minili skoraj trije meseci in še vedno delam samo zadnjo vajo, kot mi je priporočala Tjaša, in še vedno se trese CELO telo.

 

Nor občutek je, ko lahko moji možgani rečejo telesu naj se neha tresti ali da naj se tresejo samo rame. Rame. Tu se mi zdi, da so se zgodili največji premiki v mojem čutenju telesa, sproščanju. Večkrat dnevno so začeli moji možgani sporočat ramam, naj se spustijo in sprostijo. In to storim. Zavestno se sprostim. Velikokrat ko napeto čakam, da bom morala pred več ljudmi kaj spregovorit, se napnem in nato hitro samo sebe opomnim, naj dam rame dol. Samo sebe spomnim naj se umirim in si rečem, da sploh ni take panike. Včasih se sprašujem, če sem mogoče postala flegmatik 🙂

 

Občutek imam, da sem začela počasneje hodit in da se mi ne mudi ves čas. Omenila bi še to, da se mi zdi zanimivo, kako okoli sebe opažam ljudi, ki so zategnjeni v ramah, v riti itd. V njih vidim sebe pred tremi meseci. “Evo. Ne podcenjuj vaj, Teja. To si večkrat rečem. In v tem je dejansko veliko resnice.” Vaje izvajam dvakrat na teden, včasih samo enkrat.

Zakaj še vedno delam TRE vaje?

 • dobro je, ker so vaje lahko nadomestek dobre masaže. Kadar čutim v mišicah pretirano utrujenost zaradi preobremenjenosti, se preprosto stresem in bolečine izginejo;

 • kadar nikakor ne morem zvečer zaspati zaradi pretiranih skrbi, se stresem in lažje ter hitreje zaspim;

 • kadar bi rada naredila nov korak v spremembi določenega odnosa, se stresem in umirim ter misli osredotočim na bistveno. Na nek zanimiv način mi te vaje pomagajo tudi v trganju vezi z ljudmi, ki mi pijejo kri in me delajo šibko;

 • S TRE vajami se počutim močnejšo in bolj v stiku sama s seboj.

Teja

KAJ je TRE?