Junij, TRE in travma

Zdi se, da poletje nosi s seboj obljubo sproščenosti, počasnejšega ritma, morda tudi novih priložnosti. Vsekakor pa poletna odprtost duha ponuja več možnosti, da bi lažje postali to, kar naj bi bili oziroma k čemur bi naj stremeli. Z julijem smo sicer že krepko zakorakali v poletje, čeprav nas pestro vreme morda spominja bolj na april. V preteklih mesecih pa je bilo pestro dogajanje tudi pri Psihosomi. V maju in juniju si je TRE metoda utrla pot na Goriško. Strokovni delavci iz socialnega varstva in terapevti so izkusili, kako je, ko spregovori telo. Ko telesu daš možnost, da prične z zdravilnimi procesi.

 

Zdravljenje kompleksnih travm in disociacije ESTDPo dobrih dveh letih sodelovanja z ESTD so vzklila tudi prva semena vloženega dela. Tako je bilo v juniju prvo izobraževanje iz Kompleksnih travm in disociacije v Sloveniji. Kakšno veselje, ko se nas je zbralo lepo število terapevtov različnih modalitet pa tudi kliničnih psihologov in psihiatrov. To je bil prvi večji dogodek ob mojih naporih in želji za osveščanje o disociaciji in disociativnih motnjah (DM). Vse preveč terapevtov namreč ne prepozna znakov disociacije, še manj pa motenj, iz česar lahko sledi napačno zdravljenje. Raziskave celo kažejo, da ljudje z DM dobijo v povprečju 8-10 drugih diagnoz (najpogosteje depresija, anksioznost, borderline…), preden prepoznajo, da so to le simptomi, vir stiske pa je drugje. Ampak več o mojih prizadevanjih na tem področju raje jeseni.

 

To pa še ni bilo vse. Vikend pred tem je namreč v Avstriji potekal Advanced training Berceli TREza TRE inštruktorje z ustanoviteljem metode, Davidom Bercelijem. Zares nepozabna izkušnja in čudovito druženje s TRE inštruktorji iz vseh koncev Evrope. Tudi iz Ukrajine in Rusije, ki sta sicer vpleteni v vojaški spopad, a so bili ganljivi trenutki med inšturktoricami zadosten dokaz za to, da pristen človeški odnos presega vojaške igre politikov. In ko smo že ravno pri vojnah – kako učinkovit in blagodejen je TRE za obe strani, vojake in begunce, se je jasno pokazalo na ponedeljkovi delavnici TRE for Human Integration. Na žalost se v tem trenutku kaj takšnega v Sloveniji zdi nemogoče. Že dobro leto nazaj sem ponudila TRE organizacijam, ki so v stiku z migranti, ampak je ideja obstala nekje v kolesju sistema… Sicer pa je bila delavnica zame posebna tudi zato, ker sem imela priložnost asistirati dr. Berceliju.

 

Tisti, ki v teh mesecih ne boste odpotovali, si lahko naredite poletje še malo bolj sproščeno z udeležbo na uvodni ali nadaljevalni delavnici TRE. Bomo videli, ali se nas bo zbralo dovolj ob pregovorno ”sušnem” obdobju za organizacijo takih dogodkov, sicer pa nadaljujemo v jeseni.

 

S TRE ali brez, s soncem ali z dežnimi kapljami, s kom drugim ali s samim seboj, sproščene, nasmejane in razigrane poletne dni vam želim,

Tjaša Stepišnik P.

 
 

Foto:

  • Zdravljenje kompleksnih travm in disociacije ESTD: Owned by the author