Duševno zdravje mater v času koronavirusa

Ob ukrepih zamejevanja koronavirusa se spreminjajo tudi postopki pred in poporodne oskrbe mater in novorojenčkov. Nekatere države npr. partnerjem prepovedujejo spremljanje žensk v porodnišnici in prisotnost med porodom, omejujejo poporodne obiske in ločujejo matere od svojih novorojenčkov. Uvajajo se prakse, ki so v nasprotju s spoštljivim in podpornim pristopom k porodu in oskrbi, kar negativno vpliva na duševno zdravje mater in posledično tudi na novorojenčke.

 

skin-to-skin-baby-mommaDo danes ni znanih podatkov, ki bi kazali, da so nosečnice v večji nevarnosti za COVID-19 kot kateri koli drug zdrav posameznik ali da se virus prenese z matere na otroka med nosečnostjo oz. porodom. Po drugi strani epidemija koronavirusa pri ljudeh povečuje strah, tesnobo in depresijo. Raziskave kažejo, da nosečnost in čas po porodu predstavljata obdobje povečanega tveganja za težave z duševnim zdravjem. Ocenjuje se, da bo 1 od 5 žensk v perinatalnem obdobju razvila duševne težave. Najpogostejša med njimi je obporodna depresija, ki prinaša dolgotrajne škodljive učinke za matere ženske in njihove dojenčke, kar močno bremeni tudi njihove družine in družbo kot celoto.

 

Zato smo se v okviru evropskega projekta, v katerem sodelujeva s sodelavko dr. Jano Krivec (FUDŠ), odločili ustanoviti novo delovno skupino, ki bo raziskala in spodbudila takšne prakse, ki bi ublažile učinke ukrepov zamejevanja COVIDa-19 na duševno zdravje mater.

 

Ob svetovnem dnevu zdravja (7.4.2020), ki je bil letos posvečen podpori medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege in babicam pri njihovem delu, smo pripravili izjavo o nujnosti naslavljanja učinkov koronavirusa na duševno zdravje mater (več tukaj). Sicer pa si lahko več o samem projektu Riseup-PPD (Research Innovation and Sustainable Pan-European Network in Peripartum Depression Disorder), ki se ukvarja s področjem pred in poporodne depresije, preberete tukaj: https://riseupppd18138.wordpress.com/.

 

Dobrodošli vsi, ki bi se želeli tudi aktivno vključiti v kakšno od delovnih skupin.

 

Foto: http://www.parenting-with-love.com/kangaroo-mother-care-the-magic-of-a-mothers-touch/