Barviti svet čustev

V sredo, 25.5.2016, smo se na predavanju v okviru Psiholoških večerov podali v barviti svet čustev. Predavanje je imelo dva namena – pojasniti, kako so vsa čustva (tudi žalost in jeza) dragocena ter kako pomembno je izražanje čustev.
 
 
barviti svet čustev

Čustva so naši zavezniki in ne sovražniki. Jeza nam daje moč za spremembe, odločnost, da se postavimo zase. Pomen žalosti je, da se nam pomaga posloviti od preteklosti, ločitve z bližnjimi, preboleti neizpolnjena pričakovanja in želje. Veselje nas motivira, da nadaljujemo z aktivnostmi, ki nam prinašajo zadovoljstvo. Strah je varovalno čustvo, opozarja nas na nevarnosti in nas dela previdne. Gnus nas distancira od pokvarjenega, tudi od dejanj, ki se nam zdijo nemoralna.

 

Čustva se nam pomagajo prilagoditi na okolje, s tem ko nas opozarjajo na nevarnost, usmerjajo k ciljem, se nam pomagajo soočiti z izgubo… Pojavijo se samo (in vedno), ko se dogaja nekaj za nas pomembnega. Tako lahko čustva jemljemo kot neke vrste svarilni znak, ob katerem se vprašajmo: Kaj doživljam ta trenutek? Kaj zame pomembnega se dogaja? Kaj potrebujem?

 
 
dr. Tjaša Stepišnik Perdih

Čustva se bodo vedno izrazila, če ne besedno, pa psihosomatsko, ko bo spregovorilo naše telo. Raziskave namreč kažejo, da (ne)izražanje čustev vpliva na naše duševno zdravje, dobro počutje, samozavest, telesno zdravje (še posebej srčno-žilne bolezni, glej npr. Roseto efekt) pa tudi na (ne)zadovoljstvo v partnerski zvezi.

 

Zato je tako pomembno o čustvih govoriti. Tudi na predavanjih. Mlajšim in starejšim. Hvala Knjižnici Šmarje za povabilo in vsem, ki ste se podali z menoj v barviti svet čustev.

 
 
Foto: Knjižnica Šmarje pri Jelšah

 
 

Foto:

  • barviti svet čustev: Owned by the author